Pakatan Rakyat (PR) Social Political Buzz & Bulls

Revolusi Mesir: Tulang Besi Masih Di Awang-Awangan

Tulang Besi masih di awang awangan. Masih dalam keadaan percaya dan tidak. Apa benar Mubarak telah jatuh atau tidak. Macam tidak percaya Mubarak telah jatuh dari takhta. Firaun zaman moden telah ditelan laut.

Masih segar dalam ingatan Tulang Besi sewaktu bekerja di Mesir dahulu. Tulang Besi telah memberitahu beberapa kenalan Tulang Besi yang juga rakyat Mesir. Tulang Besi telah membuat tekaan bahawa dalam masa dua atau tiga tahun lagi akan berlaku revolusi di negeri Mesir.

Masih ingat dalam ingatan Tulang Besi memberitahu guru bahasa Arab Tulang Besi bahawa Mesir telah hampir dengan revolusi. Perkataan revolusi itu menjadi "zikir" Tulang Besi setiap kali berbincang dengan teman-teman Tulang Besi yang berbangsa Mesir.

Masih segar dalam ingatan Tulang Besi apabila Tulang Besi memberitahu anak buah Tulang Besi yang beragama Kristian madhzab Gereja Iskandariah (Koptik) bahawa musuh Mesir bukan orang Kristian tapi Mubarak. Maka, wajib orang Kristian dan ISlam Mesir bersatu menjatuhkan Mubarak.

Masih ingat lagi dalam ingatan Tulang Besi mengungkapkan perkataan "Laknatullah" kepada Mubarak dan keluarga nya diatas segala kezaliman yang beliau lakukan kepada rakyat Mesir dan hubungan beliau yang intim dengan Israel.

Semua berlaku semasa Tulang Besi berada di sana. Hati Tulang Besi sangat tidak tenteram sepanjang bekerja di sana. Sentiasa runsing melihat keadaan kemiskinan dan kemelaratan yang dihadapi oleh kebanyakan rakyat Mesir.

Kita dapat saksikan kemiskinan dan kemelaratan di hadapan mata kita, apabila kita berjalan, apabila kita membuka jendela dan banyak lagi.

Maka, secara kecil-kecilan Tulang Besi telah membakar semangat mana-mana raykat Mesir yang Tulang Besi jumpa untuk ber "revolusi". Pemandu-pemandu teksi pun Tulang Besi kempen untuk membuat revolusi di Mesir.

Syukur alhamdulillah. Kempen Tulang Besi telah dimakbulkan Allah SWT. Revolusi yang Tulang Besi ungkapkan itu DIMAKBULKAN Allah SWT. Benarlah kata orang-orang alim dan solih. Kalau kita ik! hlas, in shaalah, rintihan hati kita akan didengari Allah SWT.

Syukur Tulang Besi. Revolusi Mesir ini, inshaalah, bakal menyelamatkan jutaan rakyat Mesir dari kemiskinan, kepapaan dan kemelaratan.

Syukur, syukur.

Tulang Besi

ps kalau nak tengok betapa bodoh rejim Mubarak, negeri Mesir yang subur lagi luas ini pun, rakyat nya kebuluran. Padahal, semenjak dari zaman Empayar Rom lagi, Mesir ditakluk oleh Rom kerana mahukan gandum.

Di bawah Mubarak, penanaman gandum diberhentikan atau dikurangkan. Hasilnya, negeri subur untuk gandum di dunia, rakyat menderita kelaparan.
0 Comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...